#82 BG PRELETANJE

27.12.2016.U decembarskom izdanju Femkanja poslušajte preletanja kroz nekoliko događaja koja su obeležila jesen u Beogradu. 56. Oktobarski salon, prvi put u bijenalnom izdanju zatvorio se 6. novembra, a Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti i kustos, vodio nas je kroz postavku u zgradi bivše Vojne akademije.

U nastavku emisije, razgovaramo sa nekoliko umetnika, Štal Stenslijem, Zane Cerpinom i Karen Finli (Stahl Stenslie, Zane Cerpina, Karen Finley), koji su u okviru festivala Ekstravagantna tela: Zločin i kazna, održanog u Domu Omladine 20. i 21. novembra, predstavili svoje radove beogradskoj publici.

A na samom kraju, predstavljamo vam mladu japansku umetnicu, Bojaninu novu cimerku, Mariko Hori.

Uživajte!

www.oktobarskisalon.org

http://dematerijalizacijaumetnosti.com/ljubav-ce-nas-rastaviti/
https://www.instagram.com/p/BNLEIdThd9I/

http://www.kioskngo.net/projects/ekstravagantna-tela-zlocin-i-kazna/
https://www.facebook.com/kontejner.bureau

https://artgun.me
www.stenslie.net

http://karenfinley.com

http://korimariho.flavors.me/
http://www.ulus.rs/srpski/izlozbe/medjunarodno-trijenale-prosirenih-medija

#81 ESEJ O HOLANDIJI

03.11.2016.Treći serijal Femkanja započinje Bojaninim jednonedeljnim boravkom u Holandiji, u poseti Katarini, a ova kolažna epizoda prenosi vam iskustva iz Haga, Amsterdama i Roterdama.

U okviru priče o TodaysArt festivalu, imaćete prilike da čujete kratak isečak nastupa Myriam Bleau, multimedijalne umetnice i performerke iz Montreala, razgovor sa hrvatskom umetnicom Norom Turato, koja se na festivalu predstavila performansom u javnom prostoru i razgovor sa direktorom festivala Olofom Van Windenom. A to je samo polovina onoga što smo vam pripremile.

Čućete još i razgovor sa menadžerom u umetnosti Michaël Roumenom, priču o projektu umetnika Jeroen van Loona koji je prezentovan u V2 Institute for the Unstable Media u Roterdamu, razgovor sa Margriet Schavemaker – kustoskinjom retrospektivne izložbe Jean Tinguely-ja u Stedelijk muzeju i na samom kraju priču o tradicionalnom događaju Hoogtij u Hagu, koji nam predstavlja umetnik i inicijator umetničkog prostora 1646, Johan Gustavsson.

http://myriambleau.com
http://noraturato.com
http://todaysart.org
http://michaelroumen.com
http://jeroenvanloon.com
http://v2.nl
http://cellout.me
http://stedelijk.nl
http://margrietschavemaker.nl
http://hoogtij.net
http://1646.nl
http://johangustavsson.nl

#80 IVA ČUKIĆ

11.05.2016.U trenutku kada se odigrava MASKE SU PALE – Protest protiv bahatih nasilnika na vlasti!, objavljujemo 80. Femkanje u kome gostuje Iva Čukić, arhitekta, osnivačica i članica kolektiva Ministarstvo prostora.

Sinoć smo u dugometražnom i uzbudljivom razgovoru sa ovom veoma angažovanom autorkom, pokušale da što detaljnije ispratimo razvoj i aktivnosti kolektiva Ministarstvo prostora, a samim tim i inicijative Ne davimo Beograd, Ulična galerija, ekspedicije Inex Film i drugih projekata na kojima je radila. U mnoštvu tema uspele smo da popričamo i o njenoj doktorskoj disertaciji „Uloga privremenih urbanih praksi u aktiviranju prostornih resursa” koju uskoro brani na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Uživajte i nadamo se da ste na protestu!

https://issuu.com/ministarstvoprostora
https://www.facebook.com/MinistarstvoProstora/?fref=ts
https://nedavimobeograd.wordpress.com/
https://www.facebook.com/UlicnaGalerija/
https://www.facebook.com/nedavimobeograd/?fref=ts

#79 TAO G. VRHOVEC SAMBOLEC

22.04.2016.Tao Vrhovec Sambolec je slovenački umetnik sa kojim smo imale prilike i zadovoljstvo da porazgovaramo ove nedelje u Amsterdamu. U opuštenoj atmosferi, razgovor započinjemo premijernim slušanjem jedne od kompozicija koja će se naći na albumu Outlines trenutno u pripremi, a u nastavku našeg dvočasovnog razgovora Tao nam otkriva detalje trenutnog umetničkog istraživanja u Bergenu pod nazivom Rythms of Presence, kao i specifičnosti istraživanja zvuka i prostora, svakodnevnog koraka i udaljenog prisustva.

Tao je završio studije klarineta i muzičke kompozicije, sonologije i ArtScience-a u Hagu, a trenutno je umetnički istraživač na Akademiji za umetnost i dizajn u Bergenu, Norveška. Intermedijalni umetnik sa više od deset godina izlagačkog iskustva, njegovi radovi obuhvataju višemedijske instalacije, zvučne intervencije i elektro-akustičnu muziku. O njemu su govorili The Wire, Ars Electronica i drugi, a često je predstavljan i kao jedan od utemeljivača zvučne umetnosti u Sloveniji.
http://www.taogvs.org/

#78 SANDRA TOMIĆ I BOJANA MILAŠINOVIĆ

11.04.2016.

Mlade producentkinje, sa dugogodišnjim iskustvom – Bojana Milašinović i Sandra Tomić, inicijatorke su Rails Girls Beograd zajednice i osnivačice organizacije Spacevent. Međusobnu saradnju započinju još tokom studija produkcije na FDU, učestvujući u organizaciji bojnih kulturno-umetničkih događaja, da bi 2013. godine sa Rails Girls zajednicom ušle u svet IT-a.

Kako je tekao njihov razvojni put, o prednostima i manama njihove profesije, šta sve obuhvata rad na jednom dugoročnom projektu, koji su im dalji planovi, ali i zašto nakon brojnih IT radionica koje su organizovale, još uvek nisu postale programerke, saznaćete u opuštenom prolećnom razgovoru, koji se odigrao ovih dana u studiju KCCK.

 

http://railsgirls.com/beograd
https://www.facebook.com/spacevent/

 

#77 JASNA VELIČKOVIĆ

22.03.2016

Sa prvim danima proleća, u staroj zgradi mornarske akademije u Amsterdamu sastale smo se sa Jasnom Veličković. Naša kompozitorka koja već više od 10 godina živi i stvara u Holandiji, dočekala nas je u svom studiju i u opuštenom razgovoru za Femkanje, otkrila nam na čemu trenutno radi. Uz mnoštvo zvučnih uzoraka i kompozicija saznaćete kako je Jasnin instrument velicon otkrio nju, ali i kako je tekao istraživački i razvojni put rada sa zvučnim potencijalom elektromagnetnog polja.

Studije kompozicije završila je 1999. na FMU u Beogradu, u klasi Srđana Hofmana. Od 2001. pohađala je postdiplomske studije kompozicije na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, u klasama Luja Andrisena, Hilijusa fan Berhajka i Klarensa Barloua. Njena dela izvođena su na festivalima kao što su: ISCM Svetski dani muzike, Muzički bijenale Zagreb, Gaudeamus muzička nedelja, Holandski festival, Ring Ring. Njena kompozicija Last Song uvrštena je u kategoriju preporučenih dela Tribine kompozitora UNESCO-a (Unesco Rostrum of Composers 2011) i nominovana je za prestižnu holandsku nagradu Toonzetters. Finalistkinja je Evroskog takmičenja žive elektronske muzike (ECPNM), kao i dobitnica 28. Irino nagrade u Tokiju, 2012. godine.

 

 

http://jasnavelickovic.com/

 

#76 MANJA RISTIĆ

11.03.2016

Ovog ponedeljka u našem dragom studiju KCCK, u ranim jutarnjim časovima, razgovarale smo sa Manjom Ristić. Violinistkinja, multimedijalna umetnica i kustoskinja, Manja stoji iza mnogobrojnih projekata kao što su duo Eruption, Violin Revealed, platforme Auropolis, Supernovapoetry, Artsync i Electric Ladyland.

U dvočasovnom Femkanju punom sjajnih muzičkih priloga čućete priču o razvoju Manjinog umetničkog senzibiliteta, od samih početaka i susreta sa violinom do trenutno aktuelnih veoma ambicioznih projekata. Čućete više i o brojnim kolaboracijama, multimedijalnim ostvarenjima i kustoskim aktivnostima koje prate ovu veoma dinamičnu i vrednu autorku.

 

 

http://manjaristic.blogspot.com/
https://soundcloud.com/manja-ristic
http://artsyncradio.blogspot.com/
http://www.electricladyland.eu/
http://auropolis.org/

 

 

#75 GALERIJA 12 HUB

11.2.2106.

Prvo februarsko Femkanje posvećeno je Galeriji 12 HUB, koja je juče (10.02) po nalogu Ministarstva odbrane zvanično iseljena iz dosadašnjeg prostora u Karađorđevoj 59. Naše drage gošće bile su producentkinja Jelena Piljic i Milica Pekić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, koje su svojim požrtvovanim radom ovaj prostor učinile jednim od najrelevantnijih kada je u pitanju promocija novomedijske umetnosti i performansa u Srbiji i šire.

U jednočasovnom razgovoru koji se odigrao nakon što su vrata G12 HUB i zvanično zapečaćena, saznaćete više o istorijatu ove galerije, o svim podvizima i poteškoćama kao i o strategijama njenog opstanka u novonastalim okolnostima.
 

 
http://www.g12hub.com
http://www.designed.rs/news/saopstenje_galerije_12_hub

#74 MIRKO LAZOVIĆ

22.1.2016.

Mirko Lazović je umetnik koji već više od deset godina živi i stvara u Holandiji. Iako izbeglo lice, Mirko nikada zaista nije napustio Beograd. Njegove radove ste tokom proteklih godina mogli da vidite u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i u galeriji Hub i Magacinu u Beogradu.

Mirkove skulpturalne instalacije tematski ističu pojam prisutnosti, interaktivnosti i kompozicijskih aspekata vremena. Svetlo, voda, elektricitet i zvuk predstavljaju elemente odnosno madijume koje Mirko intuitivno i radoznalo istražuje, i koristi u građenju svojih postavki.


http://mirkolazovic.com/
 

#73 LUKATOYBOY

11.01.2016.

Prvo Femkanje u novoj godini snimljeno je na portugalskom ostrvu Madeira, gde nas dočekuje naš gost i domaćin Lukatoyboy.Luka Ivanović poznatiji kao Lukatoyboy je muzičar, zvučni umetnik, edukator i idejni tvorac umetničke rezidencije MultiMadeira.

Opsežan razgovor, opet nedovoljan da pokrije brojne detalje iz stvaralačkog opusa ovog veoma aktivnog mladog umetnika, započinjemo istorijatom i korisnim informacijama o MultiMadeira rezidencijalnom programu – na koji još uvek možete da se prijavite. U nastavku, imaćete priliku da čujete priču o Lukinom razvitku, od prvog diktafona, terenskih snimaka, ranih zvučnih radova, preko novinarstva, do uspešne karijere zvučnog umetnika i edukatora. Razgovor smo ispratili i raznovrsnim audio materijalima, među kojima je i nekoliko do sada neobjavljenih snimaka iz Lukinog opusa.

Uživajte i pozdrav sa ostrva!
Voli vas Femkanje!

http://flavours.me/lukatoyboy
https://soundcloud.com/lukatoyboy
http://multimadeira.com

 

#72 ROBERT PRAVDA

25.12.2015.

Robert Pravda je zvučni umetnik, poreklom iz Novog Sada. Iz Srbije odlazi devedesetih, a par godina kasnije dolazi u Holandiju, gde i danas živi i radi. Trenutno predaje na ArtScience Interfaculty-u u Hagu, a takođe je jedan je od pokretača RecPlay sastava za improvizovanu muziku. Tokom ranih dvehiljaditih, sa koreografkinjom Andreom Božić i vizuelnom umetnicom Julijom Vilms, pokreće intermedijalnu platformu Tilt. Pored zvučnih radova, u okviru Tilt-a realizuje i zvučne instalacije i kompozicije za pozorište i performanse.

http://sonicutopia.net/
https://soundcloud.com/rpravda
https://soundcloud.com/recplaydenhaag

Intervju je realizovan u pauzi izmedju školskih obaveza, na Akademiji likovnih umetnosti u Hagu. Usled tehničkih poteškoća, objavljujemo ga sa par dana zakašnjenja.
Uživajte i srećni praznici!#71 NATAŠA KADIN

11.12.2015.

U najavi izložbe Država u krevetu // State Abed, koja će se sutra u 20 časova otvoriti u galeriji Magacin, Kraljevića Marka 4, razgovarale smo sa Natašom Kadin, kustoskinjom i autorkom iz Splita.

Ova izložba jeste završni događaj kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama”, održanog na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012/13. Nakon prošlogodišnje premijere u Splitu, ova međunarodna izložba dolazi u Beograd i zadovoljstvo nam je da najavimo dnevno vođenje kroz izložbu sa samom autorkom, kao i razgovor sa umetnicama Adelom Jušić i Bojanom S Knežević, jednom od autorki Femkanja.

U razgovoru sa Natašom, u kome nam se Katarina pridružuje virtuelno, možete čuti više o samom konceptu ove izložbe, o nastanku međunarodnog udruženja Mavena čija je Nataša osnivačica i predsednica, kao i o motivaciji, razlozima i počecima preplitanja feminističkih i šire društvenih pitanja u sferi umetnosti.

https://www.facebook.com/events/658751094266002/
http://mavena.hr/wp-content/uploads/2015/01/State-Abed_publication-small.pdf
http://mavena.hr#70 BOGOMIR DORINGER

22.11.2015.

Bogomir Doringer je umetnik koji već više od deset godina živi i radi u Amsterdamu. Dolazeći iz sveta mode a nakon devedesetih u Srbiji, Bogomir započinje studije umetnosti i završava master na filmskoj akademiji. Danas posvećeno radi na nekoliko dugogodišnjih projekata, uključujući Hospitality, kustoski rad Faceless i istraživanje na temu clubbing-a.

U našto više od sat vremena razgovora možete čuti zašto se najavljeni Faceless nikada nije desio u Beogradu, kako da reagujete kada dobijete otkaz od Stedelijk muzeja i na koji način se ljudi na podijumu za ples ponašaju slično kao ćelije pod mikroskopom. Sve upriličeno užim izborom muzike za ketaminski ples.

http://bogomirdoringer.info
http://www.facelessexhibition.net

Fotografija: Adam Wade Wagner#69 BRANKO MILISKOVIĆ

11.11.2015.

U ovom Femkanju razgovaramo sa Brankom Miliskovićem, umetnikom koji već duže vreme ne živi u Srbiji, a koji svoje projekte realizuje i prikazuje širom Evrope. Na pauzi pred novu umetničku rezidenciju, Branko je stigao u Beograd a mi smo tu priliku iskoristile za jedan iscrpan dvočasovni intervju u kome prodiremo u samu srž njegovog stvaralaštva.

Kroz otvoren i opušten razgovor sa Bojanom, saznajte više o njegovom pristupu performansu, kao i o samim počecima u Srbiji i celokupnom umetničkom razvoju od 2007. do danas. Razmatranja o arhitekturi, skulpturi i performansu a potom i o savremenom i socijalnom teatru i operi, čine Branka svestranim umetnikom koji svoja iskustva i znanja pretače u svaki od brojnih radova.

https://brankomiliskovic.wordpress.com/#68 OTVARANJE MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU

22.10.2015.

Ovog utorka 20. oktobra održano je okupljanje povodom ponovno odloženog otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, inicirano od strane ascijacije Nezavisne kulturne scene Srbije. Otvaranje je bilo zakazano devet meseci ranije, kada je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac postavio digitalni sat na zgradu muzeja i pokrenuo odbrojavanje do 20. oktobra u 19 časova – tačno 50 godina nakon otvaranja muzeja 1965. godine.

Na platou ispred muzeja okupilo se više stototina umetnika/ca, kulturnih radnika/ca i ljubitelja/ki umetnosti, ali i kordon policije. Inicijatori događaja pozvali su građane da sa sobom ponesu budilnike koji će tačno u 19 časova simbolično odbrojati onima koji su do sada odbrojavali završetak rekonstrukcije MSUB-a.

Pored zvaničnog govora otvaranja, u ovom Femkanju možete čuti usputne razgovore koje je Bojana vodila sa posetiocima, inicijatorkama/ima i umetnicama/ima, ali i slučajno (ili namerno) snimljene dijaloge koji su se provlačili kroz žamor i zvuke budilnika.

https://www.facebook.com/events/509903282512909/
https://www.facebook.com/asocijacija.nkss

Fotografija: Milovan Milenković#67 MESTO ŽENSK I LENKA ĐOROJEVIĆ

11.10.2015.

U želji da vam što bolje prenesemo atmosferu sa festivala i prateće izložbe Zig Zag, otvorene 5. oktobra, razgovarale smo sa kustoskinjom umetnicom Lenkom Đorojević o konceptu i utiscima. Sa autorskim timom ovogodišnjeg Festivala Mesto Žensk, to jest sa sadašnjom i budućom umetničkom direktorkom Marom Vujić i Teom Reba, kao i umetnicom i bliskom saradnicom Milijanom Babić u kasne sate na krovu Cankarjevog doma osvrnule smo se na početke njihovog rada, istoriju i budućnost festivala ali i na ono što Mesto Žensk pokreće i održava sve ove godine – prijateljstvo, poverenje i solidarnost.

U ovom opširnom Femkanju, koje je prekratko da prikaže sve boje festivala, možete čuti i snimak sa vođenja izložbe kao i panel održan odmah potom u kome su učestvovale brojne predstavnice feminističkih i umetničkih organizacija iz regiona.
A kao šlag na torti tu je i petominutni prikaz sa naše audio-vizuelne instalacije Radio mapiranje nezavisne scene.
Uživajte i prijatno.

www.cityofwomen.org

 

#66 NIKOLA KNEŽEVIĆ

22.09.2015.

Nikola je arhitekta i umetnik koji živi i radi u Amsterdamu. Nakon studija arhitekture i nekoliko godina arhitektonske prakse u Beogradu, Nikola 2013-te godine upisuje master studije na departmanu School of Missing Studies na Sandberg institutu.

U najavi za izložbu Show More koja se 3. oktobra otvara u galeriji Stroom u Hagu, razgovarali smo o postavci i konceptu, saradnji sa Brunom Listopadom kao i o istraživanju i radovima koji su prethodili. Naravno uz nekoliko ekskluzivnih audio isečaka i neizostavnim muzičkim izborom.

http://cargocollective.com/nikolaknezevic

Fotografija: Marija Radosavljević

 

#65 TIIIIT! INC

11.09.2015.

“WE, THE WILLING, HAVE BEEN DOING SO MUCH WITH SO LITTLE FOR SO LONG, THAT WE ARE NOW QUALIFIED TO DO ANYTHING” – Tiiiit! Inc.

Organizacija Tiiiit! Inc. iz Skoplja naš je prvi sagovornik u novom serijalu! Poslušajte intervju koji je uradila Bojana sa Kristinom Lelovac, Janom Stardelovom i Janom Kocevskom u Beogradu, tokom Tiiiit-ovog projekta intimnog obilaska Beograda.

Tri pokretačice Tiiiit! Inc. i autorke festivala Prvo pa žensko, govoriće o projektu koji ih je doveo u Beograd – Intimne mape ženskih gradova, kao i samom konceptu i nastanku organizacije Tiiiit! Inc. koju vode već četiri godine.
https://www.facebook.com/Tiiiit.inc/

Drago nam je da se čujemo ponovo!

#64 ISIDORA TODOROVIĆ

23.6.2014.

U dinamičnom novosadskom okruženju razgovaramo sa umetnicom i teoretičarkom Isidorom Todorović, članicom umetničke grupe Les Miserables, autorkom i koautorkom politički angažovanih društvenih igara “Vizni režim”, “The system jumper”, “Can you feel the spill?” i “One good day”.

http://roboutopia.blogspot.com
http://rixc.org/fields/en/exhibition/4/Isidora_Todorovic_Andrea_Palasti/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmc.onegoodday


#63 VAHIDA RAMUJKIĆ

18.6.2014.

Sa nama je umetnica Vahida Ramujkić. Pravimo mali pregled njenog dosadašnjeg umetničkog rada, počevši od odlaska iz Srbije i desetogodišnjeg boravka u Španiji, kada iz sfere slikarstva prelazi u interdisciplinarne, angažovane projekte, do povratka i dugoročnih projekata kao što su Istorije u raspravi, Dokumentarni vez i Mikrokulture, u saradnji sa mikroorganizmima.

www.irational.org/cgi-bin/vahida/projects/index.pl


#60 U10 UMETNIČKI PROSTOR

28.5.2014.

Razgovor sa Marijom Šević, Ninom Ivanović, Nemanjom Nikolićem i Ivom Kuzmanović / diplomiranim slikarima Fakulteta likovnih umetnosti i posvećenim članovima samoorganizovanog umetničkog prostora U10.
Pričali smo o očekivanjima mladih umetnika nakon završene akademije, njihovom entuzijazmu i mogućnostima za produkciju i izlaganje, kao i o dosadašnjem radu, planovima za budućnost i nedavno objavljenom prvom godišnjem katalogu U10.

http://u10.rs/
http://issuu.com/u10artspace/docs/katalog_web_pages


# FEMKANJE PANEL / HUMANITARNI RADIO

21.5.2014.

Femkanje uživo iz Parobroda u okviru šestočasovnog radijskog programa koju organizuje nofm.rs radio u saradnji sa IDAHO Belgrade i UK Parobrod u cilju prikupljanja pomoći žrtvama poplava. Slušajte live uključenja umetnica/ka, kulturnih radnica/ka i aktivistkinja/a. Razgovaramo o ljubavi i solidarnosti, o doprinosu i požrtvovanosti kulturnih radnika, ali i o samo-organizaciji našoj nasušnoj.

U razgovoru su učestvovali:
Milica Popovic / politikološkinja i konsultantkinja u oblasti visokog obrazovanja,
Marija Ratkovic / arhitektica, teoretičarka i radnica u kulturi,
Ilija Milosevic / producent i jedan od organizatora IDAHO Belgrade-a,
Zoe Gudovic / kvir feministkinja, aktivistkinja i izvođačica,
Paul Currion / konsultant u oblasti informacija i humanitarnih organizacija,
Olga Dimitrijević / dramaturškinja, pozorišna kritičarka i spisateljica,
Sajber Van Der Last / feministkinja i sajber aktivistkinja,
Jelena Cosic / koordinatorka projekata u oblasti istraživačkog novinarstva i članica tima Femkanje,
Vladimir Radinovic / umetnik, aktivista i urednik programa NOFM radija.

 

Fotografija: Obalska straža Sjedinjenih američkih država. Obalski stražar prevozi radio izveštače tokom prenosa o šteti nastaloj tokom poplave reke Misisipi u Ohaju 1937. godine  [Izvor: U.S. Coast Guard offical blog]

 

#59 VLADIMIR BJELIČIĆ I ILIJA MILOŠEVIĆ

14.5.2014.

Premijerno 59. Femkanje kišne srede na prvim talasima NOFMa U 18 sati!
U gostima su nam Vladimir Bjeličić / radnik u kulturi i Ilija Milošević / producent.
U potpalublju Parobroda nakon završene probe Kabarea sa Kaćom, razgovaramo sa Vladimirom i Ilijom o Mirku i Slavku, kao i o Goci i Kaći. Najavljujemo IDAHO Belgrade, pričamo o programu i očekivanjima ovogidšnjeg izdanja, o njihovoj zajedničkoj saradnji na projektu Iza ogledala, kao i o širim implikacijama i indikacijama kulturnog LBGT aktivizma u Srbiji i regionu.

http://idahobelgrade.org/


#58 JELENA DROBAC

7.5.2014.

Naša draga gošća je Jelena Drobac – dizajnerka i predavačica u oblasti grafičkog dizajna. Govorimo o tipografiji, grafičkom dizajnu, ambalaži kao fetišu, odnosu cipela i fontova, dizajnu identiteta i lepoti nesavršenosti.

www.d-ideashop.com
jelenadrobac.blogspot.com


#57 TATJANA VUKELIĆ

30.4.2014.

Naša draga gošća je Tatjana Vukelić, umetnica, istraživačica u oblasti novih i starih tehnologija i srećna rakunica!
Uživajte sa nama od 18h na prvom programu omiljenog radija! http://nofm.rs/nofm-1/
Voli Vas Femkanje! heart emoticon

http://cargocollective.com/toytica


#56 MILAN NENEZIĆ

23.4.2014.

U 56. Femkanju – Milan Nenezić!
Kako se oseća, čemu teži, da li se femka, čega se plaši i o čemu sanja jedan od najperspektivnijih mladih slikara na našim prostorima i treći počasni gost Femkanja.
Uključite se u 18h na http://nofm.rs/nofm-1/ i uživajte u dugometražnoj uvertiri pred sutrašnji događaj koji ne treba propustiti – Snovi i Vizije, samostalna izložba Milana Nenezića u galeriji Štab.

Vizuelne slike i simboli u snovima, vizijama, halucinacijama, meditaciji ili drugim promenjenim stanjima svesti transponuju naše doživljaje, emocije i strahove. Vizije se pojavljuju kao refleksije spoljašnjeg sveta, ali i kao projekcije jastva. Što ih više posmatramo to su one jasnije. Kroz vizije ali i snove, tih esencijalnih manifestacija ljudske kreativnosti, otkrivamo sebe u svima i sve druge unutar nas samih. Košmarne vizije deformisanih refleksija predstavljaju manifestacije konflikta i destrukcije koji nas okružuje i koji postoji u nama istovremeno. Forme ovih refleksija mogu biti raznovrsne, a izložba Snovi i vizije obuhvata samo jedan njihov deo.

http://cargocollective.com/milannenezic


#54 SUNA KAŽIĆ

9.4.2014.

Sa nama je Suna Kažić, nezavisna pozorišna i filmska kostimografkinja i modna dizajnerka. Uživajte u priči o primeni, izražavanju i istraživanju u oblasti kostima.

www.suna.rs


#53 BEOGRAD – ŽIVOT ILI SMRT

2.4.2014.

U 53. Femkanju čućete više o filmu “Beograd – život ili smrt”, koji će doživeti svoju premijeru u petak 4.04. u 21h u Domu Omladine Beograda.
Maja, Bojana i Katarina razgovaraju o produkciji bez budžeta i kritici bez pogledanog filma, pokreću online izložbu i zajedno goste ostale članove ekipe filma Marka Jevtića i Predraga Šestića.

Maja Atanasijević / scenario, glavna uloga, kostim
Bojana S. Knežević / režija, montaža
Predrag Šestić / dizajn zvuka
Katarina Petrović / vizuelne intervencije i koordinacija online izložbe “Sve o Maji”
Marko Jevtić / naracija i epizodna uloga


#52 MILICA PRELIĆ

26.3.2014.

Milica Prelić, vizuelna umetnica i doktorantkinja slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, ugošćava Femkanje u svom ateljeu u Karađorđevoj.
Govorićemo o njenim izložbama It’s all about love, Eat me slowly i o njenom nesvakidašnjem izboru materijala – vosku.
http://milicaprelic.weebly.com/


#51 MAJA UZELAC

19.3.2014.

U 51. Femkanju ugostili smo Maju Uzelac – rediteljku i DJane na porodiljskom.
Javnosti poznata kao autorka Kulturnog nokauta, Maja sa nama prolazi čitav svoj profesionalni razvoj, od prijemnog ispita na FDU-u, preko Gužve sa Tijanom T i DJisanja po prestoničkim klubovima i šire, pa do poslednjih klapi svog prvog igranog Fatalnog filma.


#50 ZLATNO FEMKANJE

12.3.2014.

50. ZLATNO FEMKANJE!
LIVE / NOFM1 / 18h
Gošće:
Marina Marković/ vizuelna umetnica
Dragana Dobrić / velika gazdarica Drugstora i jedna od idejnih tvoriteljki Femkanja
Lazara Marinković / freelance PR, jedna od pokretačica platforme IDAHO Belgrade i JTKTa
Za kraj vam spremamo JAM SESSION novo-formirane grupe ORFADA / Sanja Srećković – saksofon, Stefan Miladinović – bas, Roy Datom – elektronika i Marko Jevtić – gitara


#47 MILICA POPOVIĆ

19.2.2014.

U goste nam dolazi Milica Popović pionirska veštica, politikološkinja i konsultatkinja u oblasti visokog obrazovanja. Razgovaramo o kulturi sećanja, izgubljenoj generaciji i novoj jugoslovenskoj ideologiji.
Naša draga femkačica završila je Pravni fakultet u Beogradu, specijalističke studije u Parizu sa tezom Jugonostalgija – Jugoslavija u očima poslednjih pionira. Radila je za Savet Evrope i Ujedinjene Nacije između ostalih, a poziv za rad u nekoj srpskoj državnoj instituciji nikad nije usledio.
Politikološkinja i konsultantkinja u oblasti visokog obrazovanja, osetljiva na pitanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i povratnih karata, Femkanju otkriva planove za budućnost to jest prošlost.

http://nouvellenomade.wordpress.com/
www.linkedin.com/milicapopovic
http://pescanik.net/jugoslavija-u-ocima-posljednjih-pionira/
www.zarez.hr/clanci/bivsa-jugoslavija-u-ocima-posljednjih-pionira

Fotografija: Katarina Marković


#44 DARIJA MEDIĆ

22.1.2014.

22. januara od 6 sati slušajte 44. magično Femkanje na talasima radija bez frekvencije. U goste nam dolazi Darija Medić / umetnica i nezavisna istražiteljka u oblasti digitalnih medija i javnog prostora.
Dariju ste mogli da čujete u prvoj emisiji Femkanja, njen rad da vidite u Hub-u 12 / Emitovanje je dvosmerni kanal ili u Domu Omladine Beograda / Into the blind.
www.transmitting-is-a-two-way-channel.com/
www.g12hub.com/?q=sh%2Femitovanje-je-kanal
into.hotglue.me
Jedna je od osnivačivacica Interkultivator organizacije, članica benda the The Lazy Lesbians, član beogradskog Hacklab-a, draga drugarica Femkanja i još mnogo toga.
www.interkultivator.org
www.oosm.org


#43 DEJANA STANOJEVIĆ / RUMENKA SUPER

29.1.2014.

Dejana Stanojević / Rumenka Super JE modna dizajnerka, lav/vaga, venera u lavu, mars u škorpiji, mali buda, zaljubljenik u tarot, prijatelj mnogih zivotinja i nekih ljudi.
U moru zanimljivih tema nam se priključuje i gospodin Marko Jevtić. heart emoticon
rumenkasuper.tumblr.com


#41 BOJANA BAUER

8.1.2014.

Bojana Bauer je dramaturškinja i teoretičarka plesa i performansa koja živi i radi u Parizu. Govorimo o ulozi dramaturgije u savremenom plesu i performansu kao i razlikama između srpske i francuske scene savremenog plesa.
Bojana Bauer, po obrazovanju plesačica klasičnog plesa, trenutno sprovodi svoje istraživanje na ’École doctorale esthétique, sciences et technologies des arts / Université de Paris 8. Nakon rada kao producentkinja na festivalu Alkantara u Lisabonu, predaje u brojnim školama, na različitim master programima koreografije i performansa. Ona takođe sarađuje sa različitim umetnicima, kao što su Latifa Laâbissi, Vera Mantero, Ivana Müller, Pedro Gómez-Egaña i mnogi drugi. Njeni eseji i drugi tekstovi, objavljivani su na francuskom, engleskom, portugalskom i srpskom u časopisima / izdanjima poput Repères, Mouvement, Maska, Performance Research et The Walking Theory.
www.pedrogomezegana.com/Domain.html
www.festival-far.ch/index.php?id=38


#39 KSENIJA ĐORĐEVIĆ

25.12.2013.

U 39. Femkanju predstavljamo vam Kseniju Đorđević / arhitektu, plesačicu, koreografkinju.
Od 18 sati na prvom kanalu NOFM1 radija, slušajte naš razgovor o savremenoj arhitekturi i teoriji ali i Ksenijinoj praksi, kao i o tome kako je izgledala rekonstrukcija enterijera Hotela Moskva, šta se dešava tokom i nakon izvedenog projekta i koliko ima mesta za žene u arhitekturi.

www.archilovers.com/ksenija-djordjevic
www.facebook.com/KsenijaDjordjevicArchitects


#38 MARIJANA ARAĐANSKI

18.12.2013.

Femkanje ima zadovoljstvo da vam u 38. emisiji predstavi mladu naučnicu Marijanu Arađanski / studenta doktorskih nauka na Institutu za genetiku u Kelnu!
Govorićemo o Mitohondrijalnoj Evi, evoluciji i teoriji starenja, samom naučno-istraživačkom radu, kao i o Marijaninim motivacijama i aspiracijama.


#37 GABRIJELA IVANOV GABE

11.12.2013.

U duhu prednovogodišnjih praznika Femkanje vam prenosi insert sa predavanja o klitoralnom seksu održanog u okviru 5. BeFem festivala, razgovor sa Gabrijelom Ivanov – osnivačicom VOXfeminae platforme, kao i razgovor sa Ivom Jankovic, volonterkom Centra za Integraciju Mladih, tokom akcije Svrati za Decu, održane ove subote u organizaciji nofm.rs.

www.voxfeminae.net
www.befem.org
www.cim.org.rs


#36 PRED-NOVOGODIŠNJA SPECIJAL EMISIJA

4.12.2013

PREDNOVOGODIŠNJU SPECIJAL emisiju – Femkanje u Femkanju! Između ostalog, imaćete priliku da premijerno čujete neke od audio projekata Bojane S. Knežević (BOAS) i Katarine Petrović (audio segment postavke DANSE MACABRE).
Devet meseci rada i 36. emisija po redu krunisana je femkanjem, naravno.


#35 ZOE GUDOVIĆ

27.11.2013.

Zoe je queer feministkinja, aktivistkinja i artivistkinja, performerka, PR menadžerka i jedna od osnivačica ACT Women. Sve u jednom i sve u sat vremena razgovora.

www.actwomen.org


#34 GALERIJA 1250

20.11.2013.

Galerija 1250 prodaje rušno pravljenu, unikatnu keramiku i okuplja nekoliko diplomiranih keramičara beogradske akademije primenjenih umetnosti. Razgovaramo sa Ivom Brkić i Bojanom Jokmanović o položaju mladih primenjenih umetnika, o tome kako su došle do osnivanja galerije, kao i o širokim mogućnostima upotrebe savremene keramike.

www.gallery1250.com


#33 FEMIX

13.11.2013.

FEMIX je projekat podrške ženskom stvaralaštvu nastao 2010. godine. Sa nama su Tatjana Nikolić – koordinatorka projekta i Aleksandar Gubaš – izvršni urednik.

http://femix.info/


#32 MARGARETA JELIĆ

6.11.2013.

Margareta Jelić je vizuelna umetnica i teoretičarka. Pričamo o njenim animiranim filmovima, slikama i monografiji “Ogledi o/iz drugosti Margareta Jelić”, koja je izašla ove godine, a obuhvata celokupan opus njenih radova od ranih 90-tih do 2012. godine.

www.margaretajelic.com


#30 EMMA SZABO

23.10.2013.

U najavi za prvu samostalnu izložbu Border behind borders/Survival of borderliner koja će se otvoriti 22. oktobra u galeriji Doma Omladine, Emma nam otkriva svoje početke, motivacije i inspiracije.

www.emaszabo.com


#28 IVANA TODOROVIĆ

9.10.2013.

Ivana Todorović je rediteljka u sferi socijalno angažvanog dokumentarnog filma. Autorka je filmova: “Everyday life of Roma children from Block 71”, “Rapresent”, “A Harlem Mother” i “Ja kada sam bila klinac bila sam klinka”.

www.ivanatodorovic.com


#27 MILANA ZARIĆ

2.10.2013.

Milana Zarić, harfistkinja, članica Beogradske filharmonije, jedna od osnivača kolektiva ImprovE i Studija 6 sa nama razgovara o improvizaciji, komponovanju i razlici u izvodjenju savremenih i klasičnih muzičkih dela.

www.milanazaric.com
www.studio6.st


#19 MARČELA ZANKI

10.7.2013.


Marčela Zanki je u ekipi! Sa Žarkom Batinovićem i Urban Jungle produkcijskom kućom Marčela već mesecima naporno radi na izradi filmova, reklama i muzičkih spotova za izvođače poput Parnog Valjka, Bajage, Van Goga. Prvi počeci su joj u VJingu na Exitu i Beogradu a kakvi su joj planovi za budućnost i šta joj tarot poručuje poslušajte u emisiji.
http://marcellazanki.com/

#17 MAJA PELEVIĆ

26.6.2013.

Pamet u glavu! Maja Pelević dramaturškinja je tokom 2012-te godine realizovala projekat “Oni žive” u saradnji sa kolegom Milanom Markovićem. Govorimo o konceptu i izvedbi projekta kao i o izvođenju rada u formi drame u zemlji i inostranstvu.
Više o radu “Oni žive”: https://onizive.wordpress.com


#16 MAJA ATANASIJEVIĆ ZIPA YOMA

19.6.2013.

Maja Atanasijević Zipa Yoma, manekenka i stilistkinja u ležernom razgovoru i pažljivo odabranim soundtrack-ovima.


#15 MARINA MARKOVIĆ I ANOREKSIJA.RS

12.6.2013.

Gošće vizuelna umetnica Marina Marković i pokretačice sajta anoreksija.rs Sonja Milošević, Nevena Paunović i Marija Kulović govore o uzrocima, posledicama i terapiji bolesti anorexia nerviosa.


#14 TEYOSH

5.6.2013.

Teodora i Sofija / TEYOSH su dizajnerski duo koji radi u polju videa, animacije i grafičkog dizajna. . Razgovaramo o dizajniranju realnosti i budućim planovima upravo diplomiranih mladih dizajnerki.
www.teyosh.com


#13 ŽENE SA INTERNETA / ANA ĆURČIN

29.5.2013.

O sajberfeminizmu u Srbiji razgovaramo sa Ženama sa Interneta.
FEMIX UPDATE 04 i Ana Ćurćin i Kinš u Rex-u u nastavku.

https://zenesainterneta.wordpress.com
https://www.facebook.com/ZeneSaInterneta/

 

#12 TKV

22.5.2013.

TKV / The Kraljica Vila, street art umetnica govori o ženama vandalima, crtačkim počecima, inspiracijama.


#10 ANA SEFEROVIĆ

8.5.2013.

Ana Seferović, pesnikinja govori o ospoljavanju, idolima i muzama, saradnjama i nastupima.


#9 LE ZBOR I MARKO JEVTIĆ

1.5.2013.

Psihodelična princeza & Marko Jevtić, univerzalni džentlmen za histerične dame u opuštenom prvomajskon razgovoru i Le Zbor, prvi mešoviti ženski, lezbejskofeministički hor u Hrvatskoj i balkanskom okruženju govore o počecima, ostvarenjima i predstojećim nastupima.


#8 MARTA POPIVODA I NATAŠA DAMNJANOVIĆ

24.4.2013.

Marta Popivoda i Nataša Damnjanović razgovaraju o filmu Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo i drugim zajedničkim projektima, o stanju savremene srpske filmske i umetničke scene.

Marta Popivoda je rediteljka, video umetnica, kulturni radnik, članica uredničkog kolektiva TkH / Teorije koja hoda – platforma za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti.
www.martapopivoda.info
Nataša Damnjanović je filmska producentkinja i montažerka.
www.imdb.com/name/natasadamnjanovic#6 IDA PRESTER

10.4.2013.

Ida Prester, pevačica i voditeljka, frontwomen grupe Lollobrigida i autorka muzičkog projekta Frau Casio