Femkanje je podkast, umetnički i medijski projekat, posvećen savremenoj umetnosti i kulturi u Srbiji, ex-YU regionu i Evropi. Stavljajći poseban akcenat na modele nezavisne produkcije i samo-organizacije u savremenoj kulturi, kao i na medijsku vidljivost i rodnu ravnopravnost u reprezentaciji njenih akterki/a, Femkanje predstavlja jedini podkast ovakvog tipa na srpskom jeziku. Trenutno u trećem serijalu, Femkanje objavljuje mesečni podkast, učestvuje u javnim diskusijama i aktivno izlaže na međunarodnim izložbama. Autorke i voditeljke emisije su umetnice Bojana S. Knežević i Katarina Petrović.

 

Marta 2013-te Femkanje emituje svoju prvu uživo emisiju na nezavisnom internet radiju NOFM. Svake srede od 18 časova, u uživo intervjuima razgovarale smo, kako sa istaknutim tako i sa manje poznatim, mladim akterkama/ima kulturne scene Srbije i ex-Yu regiona. Inspirisane nedostatkom adekvatnog medijskog prostora za promociju savremene umetnosti i kulture, kao i već tradicionalnom rodnom neravnopravnošću u medijskoj zastupljenosti ženskih, LGBT i drugih manjinskih autorki/a, započele smo radio emisiju gde, bez restrikcija i izvan diskriminatorne i nadrealne estetike mas-medija, o ovim i drugim temama možemo slobodno da govorimo. U višečasovnim intervjuima sa akterkama/ima koji stvaraju u oblastima vizuelnih umetnosti, (eksperimentalne) muzike i sound art-a, dramskih i primenjenih umetnosti, edukacije, nauke i aktivizma, želimo da saznamo više o njihovom razvojnom procesu, modelima opstanka i planovima za budućnost. Tokom prvog serijala, koji je trajao u periodu od marta 2013-te do june 2014-te, realizovale smo ukupno 64 emisije i razgovarale sa više od sedamdeset autorki/a iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Deo programa bio je finansijski je podržan od strane fondacije Rekonstrukcija Ženski fond, u okviru programa podrške aktivizmu mladih žena “Ogledalo”.

Nakon jednogodišnje pauze, Femkanje započinje rad u novoj formi, kao nezavisan podkast i nastavlja sa drugim serijalom emisija septembra 2015-te godine. U novonastalim okolnostima Femkanje se tada usmerava i na razgovor sa “našim” umetnicama/ima koji su odlučili da svoje karijere nastave u drugim zemljama Evrope, a naročito u Holandiji. U emisijama realizovanim u Srbiji, Holandiji, Sloveniji i Portugaliji razgovarale smo sa umetnicama/ima i organizacijama iz ex-Yu fokusirajući se na teme nezavisne prakse, finansiranja i samo-organizacije, kao i ranije.

U upravo započetom trećem serijalu proširujemo fokus na kolege iz inostranstva čime želimo da doprinesemo vidljivosti ne samo regionalne, već i evropske kulturne i umetničke scene. Suočeni sa problemima koji se ponavljaju ne samo u regionu ili Evropi – već globalno, Femkanje pravi paralele među praksama kulturnih radnika iz različitih zemalja. U novim emisijama, a takođe i u novoj kolažnoj formi sa periodičnim intervjuima na engleskom jeziku, možete očekivati da čujete sve kao do sada ali i mnogo više.

Želite da nas kontaktirate, imate savet, preporuku ili komentar? Pišite nam na stranici KONTAKT.

Želite da saznate više o nama? Pogledajte naše web stranice:
www.bojanasknezevic.com / www.katarinapetrovic.net

 

femkanjeweb